I feel Slovenia
0item(s)

V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

I feel Slovenia

Izdelek je bil dodan v vašo nakupovalno košarico
5

Naravne lepote Slovenije

O tem, kakšen biser naravnih lepot je Slovenija, najbolje pričajo milijoni turistov, ki se vsako leto zgrinjajo vanjo in uživajo v številnih čudesih, ki jih ponuja. Ljubitelju narave slovenska zemlja ponuja neizčrpne zaklade: čudovita jezera, reke in slapovi, mogočne gore, veličastne jame, spokojni naravni parki ter pestro rastlinje in živalski svet.

Blejsko jezero

Blejsko jezero in otoček s cerkvo

Blejsko jezero je najznamenitejše slovensko jezero, ki leži ob vznožju Pokljuke na Gorenjskem. Karakteristično pravljično podobo daje jezeru daje s srednjeveško cerkvijo, ki je tudi edini naravni jezerski otok v Sloveniji. Nad jezerom pa se na mogočni skali vzpenja Blejski grad, ki je najverjetneje najstarejši grad na Slovenskem. Blejski grad je od nekdaj deloval kot pomembno diplomatsko in gospodarsko stičišče, glas o čudovitem Blejskem jezeru in okolici pa je segal po celotni Evropi. Tudi danes se turisti navdušujejo nad pravljično lepoto tega očarljivega kraja Slovenije.

Postojnska jama

Postojnska jama je največja in najbolje obiskana med številnimi slovenskimi kraškimi jamami. Dolgi podzemni tuneli omogočajo neomejeno uživanje v čudovitem jamskem svetu, ki dnevno privabi množice turistov. Poleg legendarnega stalagmita Briljanta je glavni zaščitni znak Postojnske jame človeška ribica – ena od čez 80 jamskih živalskih vrst, ki jih najdemo v Postojnski jami. Človeška ribica je fascinantna žival, saj je edina predstavnica vretenčarjev v Evropi, ki živi zgolj v podzemlju. Zaradi izjemne pestrosti jamskega živalstva in številnih pomembnih zgodnjih odkritij v njej velja Postojnska jama za zibelko speleobiologije - vede, ki preučuje jamske živali. 

Triglav
Triglav

Triglav, največji gorski vrh v Sloveniji, se nahaja v Julijskih Alpah. Njegova znamenita troglava podoba predstavlja enega osrednjih simbolov Slovenije, ki ga najdemo tudi v državnem grbu. Hkrati simbolizira tudi slovensko ljubezen do planinstva, ki predstavlja eno najbolj priljubljenih športnih aktivnosti v Sloveniji in k nam privablja mnoge ljubitelje gora s celega sveta. Planince na vrhu pričaka legendarni Aljažev stolp in čudovit razgled, alpinistom pa Triglavova severna stena predstavlja eno od najbolj priljubljenih območij v Julijcih.

Triglav leži v samem osrčju Triglavskega narodnega parka, ki vključuje še številne druge naravne zanimivosti, pester nabor rastlinskih in kameninskih pojavov, jezer, rek, slapov, vzpetin in dolin.

Lipicanci

V Lipici najdemo še en dragocen simbol Slovenije – plemenitega Lipicanca. Lipicanci izvirajo iz obdobja Habsburške monarhije v 16. stoletju, ko je avstrijski nadvojvoda Karel v Lipici postavil kobilarno za vzrejo elegantnih jahalnih konj. Skozi številne pretrese, vojne in menjave oblasti, je kobilarna ostala v slovenskih rokah in tako sloki Lipicanski žrebci še danes predstavljajo ponos Slovencev.

Kranjska čebela

Kranjska čebela je avtohtona slovenska čebelja pasma, ki izvira z Gorenjske. Ta mirna, vitka čebela, predstavlja nepogrešljiv del tipične slovenske vasi in bogate slovenske čebelarske tradicije. Danes je kranjska čebela razširjena po večjem delu Balkana in tudi drugod po Evropi ter predstavlja drugo najbolj pogosto čebeljo pasmo na svetu.

Soča

Soča je čudovita slovenska reka, ki izvira v Triglavskem narodnem parku in se ponaša s svojo kristalno čistočo in značilno smaragdno barvo. Predstavlja tudi dom za znamenito Soško postrv. Lepoto in simbolni pomen Soče za Slovence je lepo ubesedil slovenski pesnik in duhovnik Simon Gregorčič v svoji pesnitvi, ki jo je posvetil tej prekrasni reki:

Krasna si, bistra hči planin,

Brdka v prirodni si lepoti,

ko ti prozornih globočin

nevihte temne srd ne moti —

krasna si, hči planin!

Tvoj tek je živ in je legak

ko hod deklet s planine;

in jasna si ko gorski zrak

in glasna si, kot spev krepak

planinske je mladine —

krasna si, hči planin!

Simon Gregorčič, Soči
Soča
Slike

Blejsko jezero, avtor: Adiel Io
Triglav z Debele peči, avtor: Andrejj
Soča, avtor: Florian Jesse